26. jun. 2008

"Latter uden grænser". Historien om Jesper Grønkjær - en usædvanlig mand med et usædvanligt liv

"Hej," lyder en glad stemme, "kan vi ikke tale sammen senere. Jeg er lige på vej ud af døren. Jeg skal ud og trylle i en børnehave." Sådan lød det i telefonen, da jeg ringede til Jesper Grønkjær, som farer land, rige og verden rundt med sit talent.


Magi i luften


Noget ved klovnen og tryllekunstneren Jesper Grønkjær trickede mig, da jeg Sankt Hansen aften i Madsby Legepark i Fredericia så ham både som den ene og den anden figur.


 Min intuition råbte til mig: "Lige foran dig står et spændende menneske".


Måske var det hans empatiske evne? Hans mestring af nonverbal kommunikation? Måske hans sympatiske beskedenhed? Måske hans evne til at overskride grænser uden at overskride grænser? Fik du dén :-)


Jesper Grønkjær udstråler via sin intensive øjenkontakt, bemærkelsesværdige kropssprog, og måden han møder andre på en karisma, som intet skørt tøj eller klovnemaske kan skjule.


Noget ulmede. Jeg bliver altid fascineret af et unikt kropssprog, og denne mand har et sådant.


Plakaten der bekræftede min intuition


Dér stod jeg så i Madsby Legepark, som eneste voksen, i kø sammen med alle børnene. Jeg ville også have en plakat.


 Da jeg langt om længe fik fingrene i Grønkjærs plakat med billeder af alle de lande han har spredt latter i, så blev jeg bevidst om, at denne klovn var en ret så usædvanlig klovn.


Einstein og Grønkjær har noget til fælles


Usædvanlig, dét er den 36 årige Kjellerupdreng, Jesper Grønkjær, som kun lige fik slæbt studentereksamen hjem, og som ikke tænker tilbage på skoletiden, som den bedste tid i hans liv. Måske er det Jespers dårlige skoleerfaringer der, på et tidspunkt under interviewet, fik ham til at udbryde: "Det er sindssygt vigtigt, at lave noget, som man brænder for!"


Søn af en travl talknuser og lige så travl industrileder


Jesper er yngste søn af en far, der er selvstændig revisor og en mor, der er leder i beklædningsindustrien. Og som Jesper siger: "Jeg er nok den, der har forladt Bjerringbro Gymnasium med det laveste snit, men så er min storebror den, der kom ud med det næstlaveste snit."


Jesper og kæresten venter deres første barn


Jesper bor i dag i Århus i et hus sammen med sin kæreste og de venter deres første barn. Han har firmaet Tryllestav og sammen med en kammerat, Thomas Lütken, firmaet The Smiling Fairytales Society. Men det har været en modningsproces at komme der til.


Kontrolfreaken


Intet er overladt til tilfældighederne i Jespers liv i Danmark. Alt vendes og drejes inden beslutningen tages, hvilket jo er et af de intelligente menneskers kendetegn, og når beslutningen så er taget, så bliver den også gennemført. Noget der kan kick-starte Grønkjær er, når nogen siger: "Det kan du ikke. Det kan ikke lade sig gøre."


Hvad sagde jeg! Vel kan jeg så!


"De sagde, at jeg ikke kunne leve af at være trylllekunstner. Jeg lever af at være tryllekunstner. De sagde, at jeg ikke kunne skrive. Jeg skriver  klummer, debatindlæg, er freelance journalist og nu har jeg også skrevet en bog. De sagde, at jeg ikke kan sprog. Og, nej, det kan jeg heller ikke, men jeg rejser rundt i hele verden og kommunikerer fint med alle. De sagde, at jeg med mine dengang lidt for mange kilo ikke kunne løbe en Marathon. Jeg løb en Marathon". Sådan sagde Jesper for et øjeblik siden i telefonen og jeg kan tilføje, at Jespers underfundige og humoristiske leg med ord, vidner om, at han også er et ordtalent. Jesper er en af de få, som sætter sig svære mål, og som når dem. "Når man rækker ud efter stjernerne, så får man ikke mudder på hænderne", griner Jesper højt i telefonen.


Danmarks mest benyttede internationale familieunderholder


 Grønkjær laver årligt 225 shows, og det gør Grønkjær til Danmarks mest benyttede familieunderholder og til en af de meget få i Danmark, som kan leve af at være tryllekunstner.


Jesper er utallinge gange blevet påskønnet for sit arbejde, og til sikkert nogen læreres overraskelse, har han modtaget flere priser og legater. Jesper Grønkjær arbejder ikke kun i Danmark. Grønkjær er en international kunstner med visioner.


Sådan ser Jesper sig selv


Jesper ser sig selv som et genert, socialt menneske, der er lidt af en kontrolfreak og som via minutiøs planlægning og hårdt arbejde, når sine mål.


Intet af det overraskede mig, for jeg fornemmede, at der ikke var overladt noget til tilfældighederne under hans trylleshow i Madsby Legepark, og så har jeg før iagttaget, at især generte mennesker har en fin intuition over for andres grænser.


Da Jesper gik rundt på stylter og var malet i hovedet, som en klovn, var der ingen børn der græd, når han tog kontakt til dem. Det ser man ellers tit, for mange små børn er faktisk bange for klovne.


Grønkjær får verden til at skrald grine


Grønkjær har fået folk til at skrupgrine, uanset om det har været stammefolk  i junglen, virksomhedsledere i Danmark, inkaefterkommere i Andesbjergene, cowboys i Texas, grønlændere i det nordligste Grønland, indianere i Sydamerika, folk i verdens største byer som fx New York, munke i klostre og templer i Himalaya.


Dét kræver et usædvanligt talent, empati og en hel unik evne til at kunne begå sig i alle sammenhæng, for den branche, som Jesper Grønkjær arbejder i: Underholdningsbranchen, er så svær, at mange drømme bliver til mareridt.


For Jesper Grønkjær er det simpelt. Grønkjær mener, at Verden mere trænger til smil og eventyr, end til brokkerier, så det handler han efter, mens han hurtigt understreger, at han også selv af og til brokker sig. Det sker især, når han ser, at nogen behandler andre dumt eller han selv bliver behandlet dårligt.


To sympatiske karaktertræk


Under hele mit lange interview, skulle jeg hele tiden bore dybt, for Jesper er usædvanlig beskeden, grænsende til det ydmyge, og jeg er sikker på, at han - når han læser denne artikel - vil have det svært med, at jeg har renset al beskedenheden fra. Normalt har jeg det dårligt, hvis folk ikke rigtig kan genkende sig selv i det jeg skriver, men i præcis denne situation, kan jeg godt leve med det, for jeg er sikker på, at alle der kender Jesper godt, vil være enig med mig i alt, hvad jeg skriver.


Positiv respons giver lys i ansigterne


Jeg er stolt af at kunne sige, at min lille ordleg "Latter uden grænser", som jeg impulsivt skrev i Jespers gæstebog, da jeg kom hjem fra Madsbyparken, medførte en mail fra Grønkjær, hvori han fortælle, at ordspillet har fået ham til at tage initiativ til en ny udlandsturné. Jesper fortæller, at han allerede har kontaktet sin makker Thomas Lütken, som ud over samarbejdet med Jesper, også lever af, at bryde andres vaner, så nu kan jeg glæde mig over, at jeg er med til at bibringe verden mere smil, eventyr og forståelse for hinanden....man skal da ikke sætte sit lys under en skæppe, skal man vel ;-)


Paretos´lov: 20/80-reglen anvendt på ros/kritik


At Jesper svarer på min lille hilsen i hans gæstebog, er ikke en tilfældighed. Hvis jeg skriver 100 sådanne rose/påskønnelsesbemærkninger, så vil højest 10 pct. gøre som Jesper. Og omvendt, så ved vi nok alle, at fordelingen af kritiske og rosende bemærkninger nok kommer ind under Paretos’ lov 20/80-reglen. 80 pct. skældud og 20 pct. ros og det er endda nok højt sat. Men Jesper er en af dem, som rigtig gerne påskønner andres indsats, og han har den holdning, at verden ville være et bedre sted, hvis vi alle roste lidt mere.


At skabe forståelse mellem mennesker


Jesper Grønkjær brænder for at skabe forståelse mellem mennesker og til det er humor, brugt på den rigtige måde, et rigtig godt værktøj.


Den usædvanlige mand gennemfører usædvanligt meget


Når man, som Jesper, er velsignet med en høj både følelsesmæssig og  intellektuel intelligens, et unikt kropssprog, er resultatorienteret, har et højt energiniveau, en god stemme og et talent for at skrive, så kan det ikke undre, at Jesper udover at arbejde som professionel international Tryllekunstner, også arbejder som skuespiller, freelance-journalist, foredragsholder, instruktør på guideskole i Spanien og ej heller bliver man forbløffet over, at Jesper også er forfatter.Forfatteren Jesper Grønkjærs bog udkommer 1. august 2008


Jesper har skrevet bogen "Den magiske rejse" som bliver udgivet på forlaget mellegaard 1. august 2008. Det er en personlig beretning om anderledes kultur, natur, mentalitet og livsførelse - fortalt med masser af humor.


Sådan har Jesper skabt sig et sjovt og spændende meningsfuldt liv


Jesper Grønkjær har igennem mange år haft flere faste kunder. En af dem, er en stor international koncern, som har garanteret ham 65 underholdningsshow om året i nu snart mange år. Disse faste kunder giver Jesper den økonomiske tryghed, der giver ham mulighed for at leve et meget meningsfyldt liv. Som Jesper sagde: "Jeg har råd til at sige nej tak til velbetalte jobs, som jeg ikke har lyst til, og jeg har råd til at sige ja, til jobs, som kun giver en symbolsk betaling." Fx som hospitalsklovn for kræftsyge børn.


Kontrolfreaken der slipper kontrollen med et bestemt formål


 De faste kunder giver også kontrolfreaken mulighed for en gang imellem fuldstændig at overgive kontrollen til andre. Det sker, når han tager ud til verdens ydrekroge. Jeg spurgte, hvordan han kunne få råd til disse rejser, og han svarede: "Min sidste turné varede halvanden måned og kostede kr. 25.000,-" og det forklarede jo alt!


Og der er mange grunde til, at Jesper rejser ud. Jesper vil gerne gøre en forskel samtidig med, at han selv oplever. Jesper samler på oplevelser. Samtidig er det en sund udfordring for ham, at slippe kontrollen og basere sin overlevelse på andre mennesker. Og så næsten hvisker Jesper: "Mine udlandsturneer er en god måde at profilere mig selv på."


To gode ambassadører for Danmark


Når Jesper og hans makker rejser ud i verden, så er de gode ambassadører for Danmark. De medbringer nemlig tre kufferter:


- en forundringsskabende kuffert


- en glædesskabende kuffert og


- en danskheds kuffert, som indeholder alt ligefra H. C. Andersen til danish bacon.


Uanset om de to omrejsende tryllekunstnere møder mennesker med fordomme mod danskere eller ej, så løsner kombinationen af disse kufferter og de to mænds evner til tryllerier op for enhver spændt stemning. Grønkjær synes iøvrigt, at tegningerne i Jyllands-Posten var elendig humor. Grønkjær synes, at man skal tænke over mindst to ting i sådanne anliggender: om det er nødvendigt og om man kan være det bekendt.


Jeg ønsker, at jeg en dag står over for folk med stenansigter og korslagte arme


Kun få gange har Jesper været udsat for, at folk ikke skreg af grin over hans påfund. Det har hver gang været fordi, folk ikke var klar over, at han lavede sjovt og som af høflighed undlod at grine, og hver gang er misforståelsen blevet rettet, men Jesper ser disse episoder som meget lærerige, for hans hjerne arbejder i disse situationer på højtryk for at finde ud af, hvorfor lige netop disse mennesker ikke finder hans tryllerier morsomme.


Så til mit spørgsmål: "Findes der en global humor?", svarede Jesper efter en længere tænkepause, hvor jeg lyttede til nogle ja´er og nej´er, som slet ikke var henvendt til mig: "Ja, det tror jeg .... jeg har i hvert fald på forunderlig vis fundet nogle globale virkemidler." Og så henviste Jesper til Victor Borge, som siger noget i retning af, at smilet er den korteste afstand mellem to mennesker.


Hvad skal der stå på din gravsten?


Jeg spurgte også Jesper: "Hvad ønsker du, at der skal stå på din gravsten". Jesper skal have sig en meget stor gravsten, for der skal stå rigtig meget, men tilsidst, efter at have sagt, "altid i godt humør", "Hvad sagde jeg!", "Leve drømmen ud" og en hel masse mere, blev Jesper enig med sig selv om, at der selvfølgelig skulle stå: "Man skal ikke leve for, hvad der skal ske på lørdag, men for, hvad der skal ske i nuet."


Hvorfor bor du i Danmark?


Til sidst spurgte jeg Grønkjær: "Hvorfor bor du i Danmark". Her kom svaret som skidt fra en spædekalv: "Fordi her har jeg min familie og venner, som betyder rigtig meget for mig, og så synes jeg, at vi har det forbavsende godt i forhold til andre steder, hvor jeg har været. Men vi er ikke mere så rummelige, som vi har været og velfærdssamfundet fungerer ikke lige så godt, som det har fungeret. Det er OK med høj skat, når tingene fungerer....."


Og det er jeg ikke uenig med Jesper i.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

god start

Anonym sagde ...

We sale online generic valium online. Order valium now! http://osdir.com/ml/scsi/2003-11/msg00063.html valium. The good quality.